Digitaal vrijwilligen: het kan! Tips voor non-profit organisaties

Bij vrijwilligerswerk denken we meteen aan fysieke klusjes: maaltijden bezorgen, bezoekjes brengen, bomen planten, ruimtes verven, enz. COVID-19 heeft daar een ferme streep door getrokken. Maar COVID-19 heeft ook gezorgd voor een nog sterker gevoel van solidariteit en een nog grotere nood aan verbondenheid.

Gelukkig kan vrijwilligerswerk ook helemaal digitaal gebeuren. De meerwaarde blijft, en je krijgt er als non-profit organisatie een aantal pluspunten bovenop:

 • Flexibiliteit
  De instapdrempel is laag. Afstand speelt geen rol meer, vrijwilligers hebben alleen een internetverbinding en/of een telefoon nodig. En kantooruren spelen ook veel minder een rol.
 • Globaal
  Je kan lokaal vrijwilligers aantrekken maar even goed van over het hele land. Voor internationale vrijwilligers kan de kennismaking met andere talen en culturen zelfs een extra trigger zijn.
 • ‘Skills-based’
  Digitaal vrijwilligen doet je nadenken over competenties die je nog te kort hebt in je organisatie in plaats van de fysieke klusjes die moeten gebeuren. Skills-based volunteering betekent voor de vrijwilliger extra waardering en motivatie, en voor jouw organisatie extra competenties.

Vrijwilligers (blijven) engageren lijkt misschien minder evident als je elkaar enkel online ontmoet. Maar ook online zijn sociale interactie en motivatie perfect mogelijk. Je moet alleen een aantal zaken extra in de gaten houden:

 • Laat je vrijwilligers kennismaken met je organisatie en structuur. Duid binnen je organisatie een vaste contactpersoon of mentor voor de vrijwilliger aan.
 • Zorg voor regelmatige feedback. Zo toon je dat je de inspanningen van je vrijwilliger apprecieert.
 • Hou de contactlijnen open. Maak dat vrijwilligers het oké vinden om te melden wanneer ze zich overweldigd voelen door de takenlast.
 • Nog beter: vermijd dat vrijwilligers zich overweldigd voelen. Taken online doorspelen is makkelijk, maar zorg ervoor dat vrijwilligers op hun eigen tempo kunnen inlopen en bouw het engagement gaandeweg op.

Pas je deze zaken toe, dan halen zowel jouw non-profit organisatie als de vrijwilligers winst uit de samenwerking. Ook in tijden van physical distancing.

Engage4 is expert in skills-based employee volunteering, zowel offline als online. Meer weten wat dit kan betekenen voor jouw organisatie? Volg onze workshops i.k.v. De Warmste Week, of check ons aanbod.

Digitaal vrijwilligen: het kan! Tips voor non-profit organisaties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x