Digitaal vrijwilligen: mobiliseer je skills in Corona-tijd

Digitaal vrijwilligen: mobiliseer je skills in Corona-tijd

We beleven bijzondere tijden. De Corona crisis daagt ons allemaal uit. Bedrijven, overheden, maar ook non-profit organisaties. Iedereen moet op zoek naar nieuwe antwoorden op ongeziene vragen.

Dat geldt ook voor Engage4. Wij horen veel mensen en organisaties die een maatschappelijke bijdrage willen leveren aan de vele uitdagingen waar we nu voor staan. Hierbij zien wij ons uitgedaagd om op deze vraag vandaag een digitaal antwoord te bieden met skills-based volunteering.

De vraag is alvast urgenter dan ooit. Meer dan 1 miljoen mensen zijn tijdelijk werkloos als gevolg van de corona crisis. Wat als je tijdens die periode toch wil werken, je professioneel nuttig wilt maken, en je vaardigheden zinvol wilt inzetten voor de samenleving?

Er liggen vandaag massaal veel mogelijkheden voor employee volunteering, vrijwilligerswerk door bedrijfsmedewerkers, maar hoe pak je dat aan?


Hoe kun je vandaag op een volledig digitale manier de kennis en ervaring van bedrijfsmedewerkers inzetten om een non-profit organisatie te ondersteunen? Wat met de eigenheid van dit soort ervaringsgerichte trajecten voor bedrijfsvrijwilligers, namelijk de verbinding die ontstaat tussen mensen? Blijft er genoeg meerwaarde over als men volledig digitaal 'vrijwilligt'?

Wij geloven van wél.


Omdat de meerwaarde van skills-based volunteering overeind blijft, ook als je elkaar niet fysiek kan ontmoeten, laat staan aanraken.

Digitale cross-sectorale samenwerking is gecompliceerd en uitdagend. Dat blijkt uit literatuur en stellen wij zelf ook vast. Maar wat motiveert, is de kracht van het maatschappelijk engagement. Dat blijft groot genoeg om ook via digitale weg, zonder elkaar te ontmoeten, mensen samen te brengen om hun kennis te delen.

Kennis krijgt meer betekenis als ze gedeeld wordt. Door kennis te delen, neemt kennis toe. Dus ook via digitale weg wordt onze creativiteit aangesproken en bereik je zowel persoonlijke als professionele groei voor je medewerkers. Daarom zien wij enorm veel potentieel in deze digitale solidariteit. Vandaag, en voor de jaren die komen.

“Never waste a good crisis”, zei Churchill. In uitdagende tijden moet je je kompas durven pakken en nieuwe paden banen. Vandaag staan we bij Engage4 met onze dienstverlening, skills-based employee volunteering, voor zo’n uitdaging, die ons tegelijk een bijzonder verrijkende ervaring biedt. Die kans willen we volop grijpen.

De voorbije dagen namen bedrijven al contact op met ons voor advies bij het vrijwillig inzetten van hun personeel. Er zijn heel wat vragen hoe je dat aanpakt en begeleidt. Op sommige vragen kennen we met Engage4 ook niet het antwoord. Maar we merken dat het zinvol is om vanuit onze ervaring met skills-based volunteering onze kennis te delen voor wie zijn medewerkers straks digitaal wil laten vrijwilligen.

Laten we samen gaan voor digitale solidariteit in Corona-tijd!


Heb je advies nodig om met je bedrijf via skills-based volunteering een maatschappelijke bijdrage te leveren? Nood aan een klankbord over je sociale bedrijfsinspanningen in deze tijden? Wat zijn tips, tricks, en wat doe je best wel of niet? Wij delen graag onze kennis, om van elkaar te leren, elkaar te helpen, en elkaar te inspireren.


Neem gerust contact op en dan plannen we een gratis overleg. Let’s walk the talk!

Digitaal solidaire groet!

Mieke Nieuwdorp, mieke@engage4.be
oprichter van Engage4, intermediaire partner voor impactvolle skills-based volunteering trajecten op maat

Digitaal vrijwilligen: mobiliseer je skills in Corona-tijd

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x