Geef waar je goed in bent! inspirerende voorbeelden

Het is duidelijker dan ooit: veel VZW’s hebben weinig of geen toegang tot bepaalde middelen die ondersteunend zijn om hun kernopdracht uit te voeren.

En daar kan jij bij helpen, op veel verschillende manieren, en eenvoudiger dan je denkt. Met deze voorbeelden willen we inspiratie geven om tot een win-win te komen. Professionals uit VZW’s gaan aan de slag met professionals uit bedrijven, waarbij iedereen de kans heeft bij te leren.

Je helpt door iets te delen wat jou UNIEK maakt. Je KENNIS.
√ Denk bijvoorbeeld aan het overzichtelijk layouten van een boodschap voor de doelgroep van een VZW.
√ Het digitaal ondersteunen van de opmaak van hun planning.
√ Hen input geven over de optimalisatie van hun werkprocessen.
Door je kennis te delen - ook wel skills-based volunteering genoemd – heb je een aanzienlijke en duurzame impact voor een VZW.

Graag delen we 2 voorbeelden van professionals die dit de voorbije weken deden. Hopelijk kunnen ze jou inspireren om dit ook eens te proberen, met jouw bedrijf of collega’s?

STEFAAN

Een maand geleden nog professioneel aan de slag op het domein van Woonzorgcentrum De Wingerd, en al snel erna zich vrijwillig ingezet om het contact tussen familie en bewoners van het woonzorgcentrum te verbeteren.

Stefaan van bouwbedrijf Meekers, werkte mee aan een creatieve oplossing om familie tijdens de Corona-lockdown toch nog op bezoek te laten komen, terwijl de veilige perimeter gewaarborgd blijft. Bij woonzorgcentrum De Wingerd denken ze al altijd in mogelijkheden, en ook nu weer door het unieke plan uit te voeren om via stellingen raambezoek mogelijk te maken op hogere verdiepingen.

De professionele kennis van Stefaan en zijn collega’s kwam van pas voor de planning, logistieke uitvoering en veiligheidsbewaking voor het plaatsen van de stellingen. Ter plaatse ontmoetten ze de lokale scouts van Herent, die met hun expertise in het sjorren ook 2 houten stellingen maakten. Al snel konden ze voor hen ook een veilige houten trap voorzien.

De medewerkers bij Meekers waren onder de indruk over de snelheid en creativiteit waarmee men in WZC De Wingerd problemen aanpakt. En in lockdown-tijd op deze manier vrijwillig een steentje bijdragen, maakt dat iedereen van het bedrijf mee fier is op deze realisatie!

SONIA

Ook vanuit het buitenland komen mooie voorbeelden binnen. Sonia, operations manager Genesis Home Technology Architects, kreeg van haar bedrijf de kans zich maatschappelijk te engageren van thuis uit, gezien ook Spanje in lockdown is.

Met Sonia’s kennis rond logistieke processen en organisatie sloot ze zich aan bij de ‘the Maker Movement against covid19’ in Malaga die burgers, bedrijven, VZW’s en overheden vanuit hun huiskamers connecteert om samen levensnoodzakelijke materialen aan te maken, zoals mondmaskers. Ideeën, designs, prototypes worden gedeeld en massaal worden door duizenden burgers mondmaskers geprint met 3D-printers.

Met haar kennis draagt Sonia bij aan de enorme logistieke uitdaging om deze maskers op de juiste manier op de juiste plaats te krijgen. Zorgorganisaties, brandweer, bedrijven en burgers bundelen hun energie om samen iets positiefs te verwezenlijken.

Sonia vond deze ervaring waardevol omdat ze leerde werkprocessen ook op een andere manier aanpakken dan ze gewoon was. Ook kon ze interdisciplinair samenwerken met mensen waar ze anders nooit mee in contact zou komen. Dit zorgde voor veel creativiteit en energie. Het verrastte haar hoeveel mensen hun steentje willen bijdragen en hoeveel energie er hierdoor vrijkomt.

Met je inzet helpt je VZW's niet alleen hun doelgroep nog beter ondersteunen (bijv. jeugd- of ouderenzorg). Door een uitdaging aan te gaan die buiten je dagelijkse comfortzone ligt, ga je zelf ook bijleren. En is het ook motiverend zelf mee een maatschappelijk verschil te maken! #skillsdevelopment

Bedrijven bieden met deze manier van ‘corporate volunteering’ hun medewerkers kansen tot professionele en persoonlijke groei. Het kan als aanvullend aanbod naast andere actie die al ondernomen wordt, zoals financiële hulp, helpende handen (bijv. schilder- of poetswerk) of donaties (bijv. handgel, laptops).

Vragen of ideeën? Contacteer Mieke via mail, tel of LinkedIn.

Ken je nog goede voorbeelden, graag vullen we deze reeks er verder mee aan!

Geef waar je goed in bent!  inspirerende voorbeelden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x