6 april 2023

EEN EXTERNE BLIK OP DE INTERNE PROCESSEN - EEN GROTE STAP VOORUIT

Een goede match maken tussen de competenties van bedrijfsteams en de noden binnen een vzw, dat is waar Engage4 goed in is!

Af en toe met een externe blik kijken naar de administratieve processen van je organisatie, dat kan alleen maar nieuwe inzichten opleveren. Dat dacht ook De Spiegel vzw uit Kessel-Lo, een behandelcentrum voor mensen met een problematiek van verslaving aan drugs. Bij De Spiegel werkt een interdisciplinair team van 45 medewerkers: psychologen, leefgroepwerkers, orthopedagogen, maatschappelijk werkers, verpleegkundigen, ervaringsdeskundigen, artsen, psychiaters en personeel in de ondersteunende diensten. Zij zagen ook een nood om bepaalde kennis die er is ‘in de hoofden’ van de medewerkers beter te documenteren en zo de kennis te gaan verankeren in de organisatie.

Matching

Met dit project ging Engage4 op zoek naar een goede match met expertise en skills bij medewerkers van een bedrijf. En zo vonden wij twee teams van CommScope uit Leuven. Na een briefing door Engage4 gingen zij samen met medewerkers van De Spiegel aan de slag met deze uitdaging.

Inleefervaring in de vzw

Maar eerst leerden de medewerkers van CommScope de werking van de vzw beter kennen in een inleefervaring bij De Spiegel. De rondleiding door een bewoner van de therapeutische gemeenschap was beklijvend, iedereen was onder de indruk van de persoonlijke getuigenis, de strikte hiërarchie in de groep en de interne regels over communicatie tussen de bewoners. De techniek van de ‘encounter’, om bepaalde frustraties te kunnen uitspreken, zou ook kunnen toegepast worden in bedrijfscontext, merkte iemand op. Een harde confrontatie maar ook een eye-opener!

Co-creëren

In de volgende weken namen de teams tijdens enkele co-creatiesessies van een halve dag de processen onder de loep, deden ze een process-mapping van de huidige manier van werken, werkten ze aan concrete verbeteringen, exploreerden ze de vele mogelijkheden van excel, … .

Het resultaat? “Eenvoudigere processen, dus een efficiëntere werking die het dagelijkse werk een stuk makkelijker zal maken. Maar we hebben ook toffe mensen leren kennen!”, zo zeggen de deelnemers van De Spiegel.

Reflectie

Aan het einde van het traject begeleidden Mieke en Ilse van Engage4 de reflectie met de groepen, om terug te kijken op de ervaring, inzichten te delen en deze ook toe te passen in de eigen werkcontext.

Ook in dit project gaat het resultaat van de samenwerking veel verder dan de efficiëntere processen! Deze quotes van de deelnemers vatten dit goed samen:

  • “we hebben veel geleerd van elkaar, we waren verrast van de kennis die er is binnen de vzw”
  • “mijn kijk op mijn eigen organisatie is veranderd door samen te werken met een andere organisatie”
  • “ik was verrast door de kennis van mijn eigen collega’s die ik nog niet goed kende, het is nuttig van deze kennis binnen CommScope beter uit te wisselen tussen de teams en afdelingen. Zo zouden we bijvoorbeeld intern ook een training rond ‘process mapping’ kunnen organiseren”
  • “sommige processen bij De Spiegel waren heel complex, het is nuttig een helicopter-view te nemen en vanop een afstand naar de processen te kijken. Dit zouden we ook intern regelmatig ‘ns moeten doen”
  • “mijn vooroordeel over mensen met een verslavingsproblematiek bleek niet te kloppen met de realiteit, ik zag hier ook de kracht van de bewoners bij De Spiegel, en ben ervan onder de indruk”
EEN EXTERNE BLIK OP DE INTERNE PROCESSEN - EEN GROTE STAP VOORUIT

SUCCESVOL WEBINAR VOOR VZW'S OVER CHATGPT

Ons eerste webinar over het gebruik van ChatGPT in vzw’s was een groot succes! Meer dan 90 inschrijvingen, we plannen al een volgende editie in het najaar.

12 juni 2024

Lees meer

A.I. IN ACTIE BIJ CENTRUM GANSPOEL

In de school van Centrum Ganspoel gaat er veel tijd naar het opvolgen van de studievoortgang van de kinderen. Dat moest digitaler kunnen, dachten ze! Engage4 vond een geëngageerd team van data-experten van Sparkle en samen gingen ze aan de slag. Artificiële intelligentie hielp inzicht te brengen in de vele data.

16 mei 2024

Lees meer

ONKOSTEN DIGITALISEREN

Het opvolgen van de uitgaven van elke leefgroep zorgt voor heel wat administratie bij MPC Terbank. Tijd om te kijken of dit digitaler kan! En daar kunnen medewerkers van Isabel Group best mee helpen.

23 juni 2023

Lees meer

AAN DE SLAG ROND INTERNE COMMUNICATIE

Leren & Ontwikkelen staat al jaren centraal bij Argenta. Elke medewerker krijgt de kans om te groeien en zichzelf te ontwikkelen. En als ze daarbij ook maatschappelijk hun steentje kunnen bijdragen, is dat pas écht win-win. Lees meer over dit project met Jeugzorg Emmaüs Antwerpen.

7 maart 2023

Lees meer

IMPROVING WORK SCHEDULE PLANNING

When an organization grows, some semi-manual solutions reach their limits. This was the case with the planning of the employee work schedules at Kiosk VZW. A nice challenge to tackle together with a team of Intellus Group!

22 juni 2023

Lees meer

VERVOERSPUZZEL

Nektari biedt binnen hun zorgaanbod ook dagondersteuning aan. Maar het is een hele puzzel om het vervoer te regelen om alle cliënten van en naar die dagondersteuning krijgen. Tijd voor een grondige analyse dus! En daarvoor vond Engage4 een team van de Cronos Group.

17 april 2023

Lees meer

EMPLOYER BRANDING

Het aantrekken en behouden van talent is ook bij veel vzw's een grote uitdaging. En daar kan een goede communicatiestrategie bij helpen. Medewerkers van vzw Het Gielsbos en Telenet gingen hierrond samen aan de slag.

22 maart 2023

Lees meer

LOGISTIEK VRAAGSTUK

Leef vzw werkte samen met een team van Port of Antwerp Bruges op een oplossing voor het personenvervoer. Maar het resultaat gaat voor Leef vzw verder: "We gaan in de toekomst ook voor andere vraagstukken dezelfde werkwijze toepassen. Dat wil zeggen: meer in projectvormen werken, mandaten geven en meer mensen betrekken bij onze beslissingen."

2 maart 2023

Lees meer

CLOSING THE DIGITAL GAP

A team from Intellus Group recently collaborated with CAW Antwerpen to help revolutionize its laptop distribution system. It was an exciting opportunity for the team to dive deep into CAW's organizational structure and apply their knowledge to help bridge the digital divide.

28 februari 2023

Lees meer

VAN PAPIER NAAR CASHLESS IN NO TIME

Een team van Isabel Group zette hun expertise in om een praktische oplossing uit te werken voor vzw Huize Eyckerheyde. Lees hier hun verhaal en ontdek hoe skills-based volunteering ook jouw medewerkers een boost kan geven, terwijl je meteen een non-profit duurzaam vooruit helpt. Een triple win!

7 februari 2023

Lees meer

WEBSHOP VOOR HET HOUTATELIER

De creaties van de cliënten in het houtatelier van vzw Heder werden al verkocht op de lokale markt en in hun eigen winkel, maar dankzij de samenwerking met een team van Lytix is er nu ook een webshop.

26 januari 2023

Lees meer

EFFICIENTER PLANNEN

Een nieuwe planningstool, daar was vzw De Rode Antraciet naar op zoek voor de gevangenis van Wortel. In een Connected Learning traject werkten ze dit uit samen met een team van Cubis en Lytix.

23 december 2022

Lees meer

SDG & COMMUNITY IMPACT

Johnson & Johnson found a partner in Engage4 to conduct a large employee survey and provide consulting on Community Engagement.

Lees meer

LEER ONZE WERKING KENNEN VIA DEZE VIDEO

Leer onze werking kennen via deze video (6.43')

Lees meer

IT GOES 'URBAN MINING'

VZW Saté, sociaal atelier voor hout- en staalbewerking, en CommScope ontwierpen samen een app voor inventarisatie van upcycling-materialen uit slooppanden. Via ‘urban mining’ hechten ze meer waarde aan de aarde.

Lees meer

PICK YOUR PILL

Cubis, SAP-data analyse bedrijf, en VZW Centrum Ganspoel zochten samen een oplossing om medicatie, die niet meer in de verpakking zit, te herkennen. Ze ontwikkelden een digitaal systeem waarmee ze in een oogwenk medicijnen kunnen identificeren. Goed gevonden!

Lees meer

STERKER DOOR TRAINING

Het Vlaams Welzijnsverbond biedt zijn leden training van Engage4 aan over het inzetten van bedrijfsvrijwilligers.

Lees meer

GETTING READY FOR SKILLS-BASED VOLUNTEERING

P&V Foundation offers their partner non-profit organizations and employees training on skills-based volunteering by Engage4.

Lees meer

SAMENWERKING KONING BOUDEWIJNSTICHTING

De Warmste Week groeit door als de grootste solidariteitsbeweging in Vlaanderen. In 2020 zelfs nóg meer dan anders. Ook wij sloegen de handen ineen. Want de warmste week focust net op waar jij het verschil kan maken door je eigen inzet. En laat dat nu net onze expertise zijn.

Lees meer

MUSIC MEETS MATERIALS

VZW Vloer 1, een muziekvereniging die in de Stelplaats, Leuven repetitie- en opnameruimtes voorziet, zocht samen met bedrijfsvrijwilligers van Commscope, gespecialiseerd in telecommunicatieapparatuur, met gerecycleerde materialen naar een akoestische oplossing. Klinkt als muziek in de oren!

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x