SAMENWERKING KONING BOUDEWIJNSTICHTING

De warmste werking – Koning Boudewijnstichting

De Warmste Week groeit door als de grootste solidariteitsbeweging in Vlaanderen. In 2020 zelfs nóg meer dan anders. Ook wij sloegen de handen ineen. Want de warmste week focust net op waar jij het verschil kan maken door je eigen inzet. En laat dat nu net onze expertise zijn.

De Koning Boudewijnstichting koos dan ook voor Engage4 als partner voor De Warmste Week. Om samen zowel bedrijven als non-profit organisaties te helpen tot warme projecten te komen.

In oktober 2020 stonden we klaar om zowel bedrijven als non-profit organisaties te leren over hoe je vrijwilligers kan inzetten op basis van hun kennis, expertise en vaardigheden. Dankzij Koning Boudewijnstichting boden we gratis 8 verschillende digitale sessies aan. Twee van onze trainer-experten gaven de interactieve sessies online. Door de grote nadruk op interactie, voerden we de sessies en workshops in kleine kringen uit. Daardoor konden we inzetten op een maximale leercapaciteit.

Naast introductiesessies tot employee volunteering, zowel voor deelnemers vanuit de bedrijfswereld als voor deelnemers uit non-profit organisaties, boden we ook meer diepgaande workshops aan.

Tijdens de workshop ‘impact versterken door een goede voorbereiding’ toonden we aan dat een goede voorbereiding meer dan het halve werk is.

  • In de sessie voor bedrijven bespraken we de verschillende vormen van vrijwilligerswerk en hoe deze aansluiten bij maatschappelijke engagementen. We gaven in deze workshop een pak inspiratie en nuttige tips & tricks mee. Zo leerden de deelnemers een succesvol project opzetten dat niet alleen loont voor de sociale organisatie, maar ook voor hun eigen bedrijf en medewerkers.
  • In de sessies voor non-profit organisaties demonstreerden we hoe kennis uitgespeeld kan worden. Aan de hand van best practices stoomden we de organisaties klaar om bedrijfsvrijwilligers goed te begeleiden zodat projecten een win- win worden voor iedereen.

Plannen is een eerste, onmisbare stap in het proces naar impactvol employee volunteering. Een project uitwerken is echter veel meer dan dat. In de sessie ‘Identificeren & vormgeven van je project’ lag de nadruk op de concrete aanpak van employee volunteering-projecten.

  • We hielpen bedrijven een gepast project op te zetten. Daarbij bespraken we diverse modellen van skills-based volunteering, en creëerden een overzicht van de soorten skills die bedrijven kunnen inzetten. Met concrete voorbeelden toonden we hoe ideeën vertaald kunnen worden naar waardevolle initiatieven voor zowel medewerkers als sociale organisaties.
  • Met de non-profit organisaties stonden we stil bij de investeringen van tijd en energie in deze projecten tegenover het verwachte resultaat ervan. We hielpen om een goede case voor skills-based volunteering te definiëren, die de missie en visie van de organisatie ondersteunt. Aan de hand van een template konden de organisaties bij elke stap van het proces leren stilstaan en nadenken over de concrete implementatie van hun project.

Deze bijzondere tijden vragen om een bijzondere vorm van vrijwilligerswerk. Tijdens de sessie over ‘Digitaal samenwerken’ gingen we dieper in op de moeilijkheden en mogelijkheden van maatschappelijk engagement op afstand.

  • We lieten bedrijven zien hoe ze hun medewerkers online kunnen laten volunteeren. Technologie is daarbij maar één klein deel van het verhaal. Wij focusten op inhoudelijke inspiratie en tips over hoe je vanop afstand toch nauw kan samenwerken en de voordelen van een fysieke vrijwilligerservaring kan behouden.
  • Zo zijn niet alle projecten even geschikt voor online samenwerken, en je kan ook niet zomaar offline projecten één-op-één omvormen tot online projecten. We gaven de non-profits inhoudelijke tips over hoe ze vanop afstand toch nauw kunnen samenwerken. Concreet focusten we op hoe eigen medewerkers en de vrijwilligers betrokken te houden, en hoe de vooropgestelde resultaten toch te halen.

Tijdens deze sessies lag de nadruk van de trainer-experten op de praktische realisatie van skills-based volunteering-projecten, hun verscheidenheid, en de unieke noden van elke organisatie en elk bedrijf. Zo bouwden we samen verder aan een warme werking.

Wil je zelf een vorming op maat krijgen?
Neem gerust contact met ons op.

SAMENWERKING KONING BOUDEWIJNSTICHTING

SUCCESVOL WEBINAR VOOR VZW'S OVER CHATGPT

Ons eerste webinar over het gebruik van ChatGPT in vzw’s was een groot succes! Meer dan 90 inschrijvingen, we plannen al een volgende editie in het najaar.

12 juni 2024

Lees meer

A.I. IN ACTIE BIJ CENTRUM GANSPOEL

In de school van Centrum Ganspoel gaat er veel tijd naar het opvolgen van de studievoortgang van de kinderen. Dat moest digitaler kunnen, dachten ze! Engage4 vond een geëngageerd team van data-experten van Sparkle en samen gingen ze aan de slag. Artificiële intelligentie hielp inzicht te brengen in de vele data.

16 mei 2024

Lees meer

ONKOSTEN DIGITALISEREN

Het opvolgen van de uitgaven van elke leefgroep zorgt voor heel wat administratie bij MPC Terbank. Tijd om te kijken of dit digitaler kan! En daar kunnen medewerkers van Isabel Group best mee helpen.

23 juni 2023

Lees meer

AAN DE SLAG ROND INTERNE COMMUNICATIE

Leren & Ontwikkelen staat al jaren centraal bij Argenta. Elke medewerker krijgt de kans om te groeien en zichzelf te ontwikkelen. En als ze daarbij ook maatschappelijk hun steentje kunnen bijdragen, is dat pas écht win-win. Lees meer over dit project met Jeugzorg Emmaüs Antwerpen.

7 maart 2023

Lees meer

IMPROVING WORK SCHEDULE PLANNING

When an organization grows, some semi-manual solutions reach their limits. This was the case with the planning of the employee work schedules at Kiosk VZW. A nice challenge to tackle together with a team of Intellus Group!

22 juni 2023

Lees meer

VERVOERSPUZZEL

Nektari biedt binnen hun zorgaanbod ook dagondersteuning aan. Maar het is een hele puzzel om het vervoer te regelen om alle cliënten van en naar die dagondersteuning krijgen. Tijd voor een grondige analyse dus! En daarvoor vond Engage4 een team van de Cronos Group.

17 april 2023

Lees meer

EEN EXTERNE BLIK OP DE INTERNE PROCESSEN - EEN GROTE STAP VOORUIT

Een analytische blik op de processen van je organisatie kan zorgen voor veel vereenvoudiging en een efficiëntere werking. Maar de resultaten van de samenwerking gaan verder dan dat! Lees meer over het hele traject van samenwerking tussen medewerkers van De Spiegel vzw en CommScope.

6 april 2023

Lees meer

EMPLOYER BRANDING

Het aantrekken en behouden van talent is ook bij veel vzw's een grote uitdaging. En daar kan een goede communicatiestrategie bij helpen. Medewerkers van vzw Het Gielsbos en Telenet gingen hierrond samen aan de slag.

22 maart 2023

Lees meer

LOGISTIEK VRAAGSTUK

Leef vzw werkte samen met een team van Port of Antwerp Bruges op een oplossing voor het personenvervoer. Maar het resultaat gaat voor Leef vzw verder: "We gaan in de toekomst ook voor andere vraagstukken dezelfde werkwijze toepassen. Dat wil zeggen: meer in projectvormen werken, mandaten geven en meer mensen betrekken bij onze beslissingen."

2 maart 2023

Lees meer

CLOSING THE DIGITAL GAP

A team from Intellus Group recently collaborated with CAW Antwerpen to help revolutionize its laptop distribution system. It was an exciting opportunity for the team to dive deep into CAW's organizational structure and apply their knowledge to help bridge the digital divide.

28 februari 2023

Lees meer

VAN PAPIER NAAR CASHLESS IN NO TIME

Een team van Isabel Group zette hun expertise in om een praktische oplossing uit te werken voor vzw Huize Eyckerheyde. Lees hier hun verhaal en ontdek hoe skills-based volunteering ook jouw medewerkers een boost kan geven, terwijl je meteen een non-profit duurzaam vooruit helpt. Een triple win!

7 februari 2023

Lees meer

WEBSHOP VOOR HET HOUTATELIER

De creaties van de cliënten in het houtatelier van vzw Heder werden al verkocht op de lokale markt en in hun eigen winkel, maar dankzij de samenwerking met een team van Lytix is er nu ook een webshop.

26 januari 2023

Lees meer

EFFICIENTER PLANNEN

Een nieuwe planningstool, daar was vzw De Rode Antraciet naar op zoek voor de gevangenis van Wortel. In een Connected Learning traject werkten ze dit uit samen met een team van Cubis en Lytix.

23 december 2022

Lees meer

SDG & COMMUNITY IMPACT

Johnson & Johnson found a partner in Engage4 to conduct a large employee survey and provide consulting on Community Engagement.

Lees meer

LEER ONZE WERKING KENNEN VIA DEZE VIDEO

Leer onze werking kennen via deze video (6.43')

Lees meer

IT GOES 'URBAN MINING'

VZW Saté, sociaal atelier voor hout- en staalbewerking, en CommScope ontwierpen samen een app voor inventarisatie van upcycling-materialen uit slooppanden. Via ‘urban mining’ hechten ze meer waarde aan de aarde.

Lees meer

PICK YOUR PILL

Cubis, SAP-data analyse bedrijf, en VZW Centrum Ganspoel zochten samen een oplossing om medicatie, die niet meer in de verpakking zit, te herkennen. Ze ontwikkelden een digitaal systeem waarmee ze in een oogwenk medicijnen kunnen identificeren. Goed gevonden!

Lees meer

STERKER DOOR TRAINING

Het Vlaams Welzijnsverbond biedt zijn leden training van Engage4 aan over het inzetten van bedrijfsvrijwilligers.

Lees meer

GETTING READY FOR SKILLS-BASED VOLUNTEERING

P&V Foundation offers their partner non-profit organizations and employees training on skills-based volunteering by Engage4.

Lees meer

MUSIC MEETS MATERIALS

VZW Vloer 1, een muziekvereniging die in de Stelplaats, Leuven repetitie- en opnameruimtes voorziet, zocht samen met bedrijfsvrijwilligers van Commscope, gespecialiseerd in telecommunicatieapparatuur, met gerecycleerde materialen naar een akoestische oplossing. Klinkt als muziek in de oren!

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x