IT GOES 'URBAN MINING'

"In the beginning working out of my comfort zone felt really challenging. There were a lot of questions I couldn't answer right away. The process of looking for answers in different ways, by asking colleques, by research, by talking to people all over the company, was very instructive." medewerker Commscope

VZW Saté is een sociaal atelier voor hout- en staalbewerking. Dit open atelier hanteert materialen uit gebouwen die gesloopt of gerenoveerd gaan worden. Deze vorm van upcycling, of ook wel ‘urban mining’ genoemd, heeft als doel het reduceren van onze afvalberg. VZW Saté bergt de aangetroffen materialen op en verkoopt ze daarna door aan gepassioneerde hout -en metaalbewerkers zowel binnen als buiten hun atelier. Om deze opslag- en inventarisatieactiviteiten te optimaliseren zochten ze bijkomende expertise van een externe partner. 

Vrijwilligers van het telecomapparatuurbedrijf CommScope gingen samen met VZW Saté aan de slag. Beide partijen legden hun kennis en expertise van de materialen samen en de bedrijfsvrijwilligers ontwikkelden op basis van deze informatie een app om opslag en inventarisatie te perfectioneren. 


ENGAGE4 ging samen met beide partijen naar een afbraakpand om te beleven hoe het ‘urban mining’ er in praktijk aan toe gaat. Bedrijfsvrijwilligers konden zich zo volledig inleven en later uitleven in het project. De juiste motivatie en betrokkenheid zijn sleutelelementen voor een geslaagd skills-based volunteering project. 


Een passie voor en een kennis van materialen, in combinatie met geperfectioneerde digitale manieren om materialen te inventariseren en later creatief te hergebruiken, vormen een belangrijke stap richting een milieubewuste wereld. Zo hechten deze organisaties meer waarde aan de aarde. 

IT GOES 'URBAN MINING'

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x