30 oktober 2020

De warmste werking -samenwerking Koning Boudewijnstichting

De warmste werking –  Koning Boudewijnstichting

De Warmste Week groeit door als de grootste solidariteitsbeweging in Vlaanderen. In 2020 zelfs nóg meer dan anders. Ook wij sloegen de handen ineen. Want de warmste week focust net op waar jij het verschil kan maken door je eigen inzet. En laat dat nu net onze expertise zijn.

De Koning Boudewijnstichting koos dan ook voor Engage4 als partner voor De Warmste Week. Om samen zowel bedrijven als non-profit organisaties te helpen tot warme projecten te komen.

In oktober 2020 stonden we klaar om zowel bedrijven als non-profit organisaties te leren over hoe je vrijwilligers kan inzetten op basis van hun kennis, expertise en vaardigheden. Dankzij Koning Boudewijnstichting boden we gratis 8 verschillende digitale sessies aan. Twee van onze trainer-experten gaven de interactieve sessies online. Door de grote nadruk op interactie, voerden we de sessies en workshops in kleine kringen uit. Daardoor konden we inzetten op een maximale leercapaciteit.

Naast introductiesessies tot employee volunteering, zowel voor deelnemers vanuit de bedrijfswereld als voor deelnemers uit non-profit organisaties, boden we ook meer diepgaande workshops aan.

Tijdens de workshop ‘impact versterken door een goede voorbereiding’ toonden we aan dat een goede voorbereiding meer dan het halve werk is.

  • In de sessie voor bedrijven bespraken we de verschillende vormen van vrijwilligerswerk en hoe deze aansluiten bij maatschappelijke engagementen. We gaven in deze workshop een pak inspiratie en nuttige tips & tricks mee. Zo leerden de deelnemers een succesvol project opzetten dat niet alleen loont voor de sociale organisatie, maar ook voor hun eigen bedrijf en medewerkers.
  • In de sessies voor non-profit organisaties demonstreerden we hoe kennis uitgespeeld kan worden. Aan de hand van best practices stoomden we de organisaties klaar om bedrijfsvrijwilligers goed te begeleiden zodat projecten een win- win worden voor iedereen.

Plannen is een eerste, onmisbare stap in het proces naar impactvol employee volunteering. Een project uitwerken is echter veel meer dan dat. In de sessie ‘Identificeren & vormgeven van je project’ lag de nadruk op de concrete aanpak van employee volunteering-projecten.

  • We hielpen bedrijven een gepast project op te zetten. Daarbij bespraken we diverse modellen van skills-based volunteering, en creëerden een overzicht van de soorten skills die bedrijven kunnen inzetten. Met concrete voorbeelden toonden we hoe ideeën vertaald kunnen worden naar waardevolle initiatieven voor zowel medewerkers als sociale organisaties.
  • Met de non-profit organisaties stonden we stil bij de investeringen van tijd en energie in deze projecten tegenover het verwachte resultaat ervan. We hielpen om een goede case voor skills-based volunteering te definiëren, die de missie en visie van de organisatie ondersteunt. Aan de hand van een template konden de organisaties bij elke stap van het proces leren stilstaan en nadenken over de concrete implementatie van hun project.

Deze bijzondere tijden vragen om een bijzondere vorm van vrijwilligerswerk. Tijdens de sessie over ‘Digitaal samenwerken’ gingen we dieper in op de moeilijkheden en mogelijkheden van maatschappelijk engagement op afstand.

  • We lieten bedrijven zien hoe ze hun medewerkers online kunnen laten volunteeren. Technologie is daarbij maar één klein deel van het verhaal. Wij focusten op inhoudelijke inspiratie en tips over hoe je vanop afstand toch nauw kan samenwerken en de voordelen van een fysieke vrijwilligerservaring kan behouden.
  • Zo zijn niet alle projecten even geschikt voor online samenwerken, en je kan ook niet zomaar offline projecten één-op-één omvormen tot online projecten. We gaven de non-profits inhoudelijke tips over hoe ze vanop afstand toch nauw kunnen samenwerken. Concreet focusten we op hoe eigen medewerkers en de vrijwilligers betrokken te houden, en hoe de vooropgestelde resultaten toch te halen.

Tijdens deze sessies lag de nadruk van de trainer-experten op de praktische realisatie van skills-based volunteering-projecten, hun verscheidenheid, en de unieke noden van elke organisatie en elk bedrijf. Zo bouwden we samen verder aan een warme werking.  

Wil je zelf een vorming op maat krijgen?
Neem gerust contact met ons op.


De warmste werking -samenwerking Koning Boudewijnstichting

Engage4 en 'Andermans Zaken' van VRT1

Trots dat Mieke als expert kon bijdragen aan Kamal's inspanningen voor een SOCIALE onderneming! Deze aflevering van 1 februari 2024 kan je herbekijken op VRT MAX.

2 februari 2024

Lees meer

Be Philantropy 2023: Bedrijfsfilantropie, MVO en engagement van werknemers

De Koning Boudewijnstichting nodigde Mieke van Engage4 uit voor een panelgesprek tijdens hun evenement Be Philantropy 2023. Het thema: 'Bedrijfsfilantropie, MVO en engagement van werknemers'. Inspirerend te horen dat engagement van medewerkers ook in de filantropie meer aandacht krijgt!

22 juni 2023

Lees meer

Toenadering profit en social profit zorgt voor een win-win

Kunnen bedrijven en social-profitondernemingen nog iets van elkaar leren? Wie Engage4 al even volgt weet natuurlijk dat wij hiervan overtuigd zijn. Dit najaar begeleidt Mieke Nieuwdorp van Engage4 voor Groeilabz het bootcamp ‘Impactvolle samenwerking met bedrijven’. Wil jouw sociale organisatie zich ook goed voorbereiden op de mogelijkheden van én de vragen voor samenwerking met bedrijven? Schrijf dan zeker in! Het bootcamp start op 20 oktober in Leuven.

26 juni 2023

Lees meer

Mieke is de strafste onderneemster van Vlaams-Brabant!

Mieke Nieuwdorp, de oprichter van Engage4, was aangenaam verrast door haar nominatie tot 'Strafste onderneemster van Vlaams-Brabant'. Met haar achtergrond in Levenslang Leren en ontwikkelingssamenwerking, richtte ze acht jaar geleden Engage4 op om nog meer mensen de kans te geven zich sociaal te engageren, ook dicht bij huis, en zo bruggen te slaan tussen bedrijven en non-profit organisaties.

8 maart 2023

Lees meer

Vrijwilligerswerk tijdens je uren, daar wordt iedereen gelukkig van.

“Vrijwilligerswerk in groepsverband verbindt collega’s. Studies wijzen uit dat dit uiteindelijk voor betere werknemers zorgt.” In deze artikels uit Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen spreekt Lode Godderis over de voordelen van vrijwilligerswerk, en komen enkele klanten van Engage4 aan het woord.

26 december 2022

Lees meer

Vlaams Welzijnsverbond sluit een partnerschap met Engage4

Marc Vanhumbeeck, stafmedewerker welzijnsgericht ondernemen bij het Vlaams Welzijnsverbond, vertelt in hun nieuwsbrief over het partnerschap met Engage4.

23 december 2022

Lees meer

"Samenwerken met een vzw is verrijkend voor de vzw, voor onze mensen en voor DEME als organisatie."

Najwa Abid, Head of Corporate Talent bij DEME Group, vertelt in ZigZag HR-Magazine hoe skills-based volunteering past in hun HR-beleid en 'learning journeys'.

6 december 2022

Lees meer

Maatschappelijk engagement als hefboom voor duurzame inzetbaarheid

Medewerkers stimuleren om via het bedrijf een maatschappelijk engagement op te nemen, komt ten goede aan alle partijen: de maatschappij, de medewerker zelf en de organisatie. Of hoe maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaam HR elkaar vinden.

15 september 2022

Lees meer

Waarmee rekening houden in je employee skills-based volunteering programma? 6 vuistregels

Mieke van Engage4 geeft zes vuistregels mee om in een samenwerking tussen bedrijven en non-profit organisaties een maatschappelijke meerwaarde te creëren en tegelijk de professionele ontwikkeling van de betrokkenen te bevorderen.

25 mei 2021

Lees meer

Employee volunteering en duurzame HR

Eén van de 3 invalshoeken van duurzame HR is “HR for community sustainability”. Hier luidt de vraag: hoe kan HR bijdragen tot duurzaamheid in de bredere omgeving en dus niet alleen in het eigen bedrijf? Daarvoor kan medewerkersvrijwilligerswerk (employee volunteering) zeer interessant zijn. Twee Gentse professoren aan het woord.

17 mei 2021

Lees meer

Non-profit sector sterk in employee engagement

Employee engagement bij bedrijven en non-profits werd beloond tijdens de Employee Engagement Awards. Employee engagement in de non-profit sector werd in de kijker gezet.

30 september 2020

Lees meer

Kennis delen tussen sectoren

Mieke licht de visie en manier van werken van Engage4 toe om synergieën te doen ontstaan tussen het bedrijfsleven en sociale organisaties door het delen van kennis.

17 december 2021

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x