De warmste werking -samenwerking Koning Boudewijnstichting

30 oktober 2020

De warmste werking –  Koning Boudewijnstichting

De Warmste Week groeit door als de grootste solidariteitsbeweging in Vlaanderen. In 2020 zelfs nóg meer dan anders. Ook wij sloegen de handen ineen. Want de warmste week focust net op waar jij het verschil kan maken door je eigen inzet. En laat dat nu net onze expertise zijn.

De Koning Boudewijnstichting koos dan ook voor Engage4 als partner voor De Warmste Week. Om samen zowel bedrijven als non-profit organisaties te helpen tot warme projecten te komen.

In oktober 2020 stonden we klaar om zowel bedrijven als non-profit organisaties te leren over hoe je vrijwilligers kan inzetten op basis van hun kennis, expertise en vaardigheden. Dankzij Koning Boudewijnstichting boden we gratis 8 verschillende digitale sessies aan. Twee van onze trainer-experten gaven de interactieve sessies online. Door de grote nadruk op interactie, voerden we de sessies en workshops in kleine kringen uit. Daardoor konden we inzetten op een maximale leercapaciteit.

Naast introductiesessies tot employee volunteering, zowel voor deelnemers vanuit de bedrijfswereld als voor deelnemers uit non-profit organisaties, boden we ook meer diepgaande workshops aan.

Tijdens de workshop ‘impact versterken door een goede voorbereiding’ toonden we aan dat een goede voorbereiding meer dan het halve werk is.

  • In de sessie voor bedrijven bespraken we de verschillende vormen van vrijwilligerswerk en hoe deze aansluiten bij maatschappelijke engagementen. We gaven in deze workshop een pak inspiratie en nuttige tips & tricks mee. Zo leerden de deelnemers een succesvol project opzetten dat niet alleen loont voor de sociale organisatie, maar ook voor hun eigen bedrijf en medewerkers.
  • In de sessies voor non-profit organisaties demonstreerden we hoe kennis uitgespeeld kan worden. Aan de hand van best practices stoomden we de organisaties klaar om bedrijfsvrijwilligers goed te begeleiden zodat projecten een win- win worden voor iedereen.

Plannen is een eerste, onmisbare stap in het proces naar impactvol employee volunteering. Een project uitwerken is echter veel meer dan dat. In de sessie ‘Identificeren & vormgeven van je project’ lag de nadruk op de concrete aanpak van employee volunteering-projecten.

  • We hielpen bedrijven een gepast project op te zetten. Daarbij bespraken we diverse modellen van skills-based volunteering, en creëerden een overzicht van de soorten skills die bedrijven kunnen inzetten. Met concrete voorbeelden toonden we hoe ideeën vertaald kunnen worden naar waardevolle initiatieven voor zowel medewerkers als sociale organisaties.
  • Met de non-profit organisaties stonden we stil bij de investeringen van tijd en energie in deze projecten tegenover het verwachte resultaat ervan. We hielpen om een goede case voor skills-based volunteering te definiëren, die de missie en visie van de organisatie ondersteunt. Aan de hand van een template konden de organisaties bij elke stap van het proces leren stilstaan en nadenken over de concrete implementatie van hun project.

Deze bijzondere tijden vragen om een bijzondere vorm van vrijwilligerswerk. Tijdens de sessie over ‘Digitaal samenwerken’ gingen we dieper in op de moeilijkheden en mogelijkheden van maatschappelijk engagement op afstand.

  • We lieten bedrijven zien hoe ze hun medewerkers online kunnen laten volunteeren. Technologie is daarbij maar één klein deel van het verhaal. Wij focusten op inhoudelijke inspiratie en tips over hoe je vanop afstand toch nauw kan samenwerken en de voordelen van een fysieke vrijwilligerservaring kan behouden.
  • Zo zijn niet alle projecten even geschikt voor online samenwerken, en je kan ook niet zomaar offline projecten één-op-één omvormen tot online projecten. We gaven de non-profits inhoudelijke tips over hoe ze vanop afstand toch nauw kunnen samenwerken. Concreet focusten we op hoe eigen medewerkers en de vrijwilligers betrokken te houden, en hoe de vooropgestelde resultaten toch te halen.

Tijdens deze sessies lag de nadruk van de trainer-experten op de praktische realisatie van skills-based volunteering-projecten, hun verscheidenheid, en de unieke noden van elke organisatie en elk bedrijf. Zo bouwden we samen verder aan een warme werking.  

Wil je zelf een vorming op maat krijgen?
Neem gerust contact met ons op.


De warmste werking -samenwerking Koning Boudewijnstichting

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x