3 juli 2024
Skills-based medewerkersvrijwilligerswerk: what’s in it for HR?
(artikel verschenen in ZigZagHR op 1 juli 2024)
De populariteit van medewerkersvrijwilligerswerk is de laatste jaren in stijgende lijn. Medewerkers krijgen hierbij de kans om tijdens de werkuren zich maatschappelijk te engageren. Skills-based employee volunteering, een specifieke vorm waarbij medewerkers hun jobspecifieke kennis en competenties inzetten bij een sociale organisatie, is nog relatief onbekend maar biedt heel wat opportuniteiten op vlak van HR.
Maatschappelijke impact hand in hand met HR
“Op vlak van HR worden bedrijven vandaag met diverse uitdagingen geconfronteerd, denk maar aan het belang van levenslang leren, werknemerswelzijn, werknemersretentie en employer branding. De razendsnelle maatschappelijke en technologische evolutie zorgt ervoor dat ook de arbeidsmarkt evolueert, waardoor medewerkers breder inzetbare competenties nodig hebben. Daarnaast groeit de nadruk op milieu- en maatschappelijke kwesties in onze samenleving en wordt er van bedrijven verwacht dat ze ook een actieve rol opnemen in het aanpakken van deze kwesties.
Skills-based medewerkersvrijwilligerswerk biedt de mogelijkheid om in te spelen op HR-uitdagingen terwijl medewerkers tegelijkertijd voor maatschappelijke impact zorgen” zegt Lara Van de Sande, die doctoreert over dit thema.
“Bij skills-based vrijwilligerswerk zetten medewerkers hun job-specifieke competenties in bij een sociale organisatie die echt nood heeft aan die specifieke hulp. Denk bijvoorbeeld aan medewerkers die een vzw ondersteunen met hun externe communicatie of met het vertalen van de strategie naar een concreet uitvoeringsplan” legt Mieke Nieuwdorp uit.
Zij richtte in 2015 Engage4 op, een organisatie gespecialiseerd in talentontwikkeling via maatschappelijk engagement.
Skills-based vrijwilligerswerk als HR-tool
“Door hun competenties in een heel andere context in te zetten, ontplooien medewerkers deze ook. Bovendien ontwikkelen ze door middel van skills-based medewerkersvrijwilligerswerk competenties die moeilijk aan te leren zijn in een traditionele, klassikale setting. Denk hierbij aan interpersoonlijke competenties zoals communicatie- of leiderschapsvaardigheden maar ook maatschappij- en zelfkennis.
Skills-based medewerkersvrijwilligerswerk kan perfect gekaderd worden binnen ontwikkelingstrajecten en ingezet worden als training. Zo is het een middel om tot de ‘skills of the future’ te komen en kan het een meerwaarde zijn voor medewerkers die uitgekeken zijn op de traditionele vormen van leren”, volgens prof. Saskia Crucke van Universiteit Gent.
“Ik zie in onze programma’s dat de maatschappelijke impact die medewerkers maken voor een sterk gevoel van ‘purpose’ zorgen. Medewerkers krijgen voldoening en een gevoel van zingeving door zich maatschappelijk te engageren. Door in een heel andere context te werken wordt bovendien ook hun netwerk verbreed. Zo werken ze ook samen met collega’s uit andere afdelingen, wat hun kennis van de organisatie versterkt”, zegt Mieke Nieuwdorp.
Lara Van de Sande vult aan “Maatschappelijk engagement kan een sterkere afstemming met de bedrijfswaarden faciliteren. Voorgaande aspecten dragen bij aan werknemerswelzijn en -retentie maar medewerkersvrijwilligerswerk maakt de organisatie ook aantrekkelijk voor nieuw talent. Maatschappelijke verantwoordelijkheid is voor velen, zeker vandaag, een cruciaal aspect bij de beoordeling van organisaties.”
Ervaringsleren met sociale impact levert op
Skills-based medewerkersvrijwilligerswerk is een triple win scenario omdat het voordelen biedt voor alle betrokken partijen: de sociale organisatie, het bedrijf en de medewerkers. De sociale organisatie krijgt toegang tot kennis en competenties die anders moeilijk bereikbaar zouden zijn, en ze bouwt aan een breder netwerk. Medewerkers delen hun kennis en competenties in een informele leercontext, buiten hun reguliere werkplek, wat hen meer ontvankelijk maakt om zichzelf te ontwikkelen en hun horizon te verbreden.
Om dit te laten slagen is het juiste kader en begeleiding noodzakelijk. Deze groei is niet alleen positief voor de medewerkers zelf, maar ook voor hun werkgever. Daarnaast wordt de maatschappelijke verantwoordelijkheid (of CSR) van het bedrijf concreet versterkt, wat weer leidt tot een verbeterde reputatie en een sterkere betrokkenheid van het personeel.
Praktijkervaring met skills-based medewerkersvrijwilligerswerk bij AG Insurance
Bij AG Insurance wordt het belang van correcte matching tussen expertise en de uitdagingen van sociale organisaties sterk benadrukt. Dit is cruciaal voor succesvol skills-based medewerkersvrijwilligerswerk. Een zorgvuldige matching plaatst medewerkers op projecten waar ze het meeste impact hebben en hun competenties verder kunnen ontwikkelen. Voor optimale leerresultaten zijn voorbereidende trainingen, zoals over vooroordelen, begeleiding tijdens de samenwerking en reflectie essentieel. Een intermediaire partij zoals Engage4 faciliteert dit proces professioneel.
Jan Heyvaert, Chief Human Resources & Sustainability Officer bij AG Insurance, zegt:
“Het skills-based medewerkersvrijwilligerswerk past perfect in ons Experienced Talent track. Medewerkers met veel kennis en ervaring hebben vaak al veel opleidingen gevolgd en zoeken naar een aanbod dat hen nog meerwaarde biedt. Skills-based medewerkersvrijwilligerswerk combineert verschillende aspecten: het brengt deelnemers buiten hun comfortzone en geeft hen de kans hun competenties op een nieuwe manier te delen. Dit biedt waardevolle leer- en groeimogelijkheden. Door hun kennis en kunde te delen, voelen ze dat ze een maatschappelijk verschil kunnen maken, wat een positief gevoel geeft.”
“Een voorbeeld is de recente samenwerking tussen onze teams en lokale vzw’s in de bijzondere jeugdzorg. Onze medewerkers hielpen bij het verbeteren van werkprocessen en de visibiliteit van de vzw’s. Dit resulteerde niet alleen in vooruitgang voor de vzw’s, maar zorgde er ook voor dat onze medewerkers nieuwe visies en methoden ontdekten. Ze werkten samen met collega’s van verschillende afdelingen, die ze voorheen niet kenden, wat hun netwerk en perspectief verruimde.”
Mieke voegt toe: “In onze programma’s creëren we een leercontext en stimuleren we veel enthousiasme bij de deelnemers om zelf aan de slag te gaan. We brengen hen in actie en verbinden hen met anderen, wat sterke leerresultaten oplevert.”
Jan Heyvaert benadrukt dat AG Insurance partnergericht werkt in haar gehele werking. Met AG Solidarity ondersteunen ze sociale organisaties verder dan financiële steun. Skills-based medewerkersvrijwilligerswerk versterkt de verbinding in onze samenleving en levert veel op voor iedereen die erbij betrokken is.
Ervaringsleren met sociale impact is een krachtige combinatie!
Maatschappelijk engagement in de werktijd is ook leren en zingeving vinden
Engage4 bracht zijn academische partner, UGent, en één van zijn klanten, Argenta, samen voor een interview in HR Magazine over skills-based employee volunteering. Hier lees je hoe je minstens 3 keer wint door in te zetten op deze vorm van leren en zingeving.
4 oktober 2024
Engage4 en 'Andermans Zaken' van VRT1
Trots dat Mieke als expert kon bijdragen aan Kamal's inspanningen voor een SOCIALE onderneming! Deze aflevering van 1 februari 2024 kan je herbekijken op VRT MAX.
2 februari 2024
Be Philantropy 2023: Bedrijfsfilantropie, MVO en engagement van werknemers
De Koning Boudewijnstichting nodigde Mieke van Engage4 uit voor een panelgesprek tijdens hun evenement Be Philantropy 2023. Het thema: 'Bedrijfsfilantropie, MVO en engagement van werknemers'. Inspirerend te horen dat engagement van medewerkers ook in de filantropie meer aandacht krijgt!
22 juni 2023
Toenadering profit en social profit zorgt voor een win-win
Kunnen bedrijven en social-profitondernemingen nog iets van elkaar leren? Wie Engage4 al even volgt weet natuurlijk dat wij hiervan overtuigd zijn. Dit najaar begeleidt Mieke Nieuwdorp van Engage4 voor Groeilabz het bootcamp ‘Impactvolle samenwerking met bedrijven’. Wil jouw sociale organisatie zich ook goed voorbereiden op de mogelijkheden van én de vragen voor samenwerking met bedrijven? Schrijf dan zeker in! Het bootcamp start op 20 oktober in Leuven.
26 juni 2023
Mieke is de strafste onderneemster van Vlaams-Brabant!
Mieke Nieuwdorp, de oprichter van Engage4, was aangenaam verrast door haar nominatie tot 'Strafste onderneemster van Vlaams-Brabant'. Met haar achtergrond in Levenslang Leren en ontwikkelingssamenwerking, richtte ze acht jaar geleden Engage4 op om nog meer mensen de kans te geven zich sociaal te engageren, ook dicht bij huis, en zo bruggen te slaan tussen bedrijven en non-profit organisaties.
8 maart 2023
Vrijwilligerswerk tijdens je uren, daar wordt iedereen gelukkig van.
“Vrijwilligerswerk in groepsverband verbindt collega’s. Studies wijzen uit dat dit uiteindelijk voor betere werknemers zorgt.” In deze artikels uit Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen spreekt Lode Godderis over de voordelen van vrijwilligerswerk, en komen enkele klanten van Engage4 aan het woord.
26 december 2022
Vlaams Welzijnsverbond sluit een partnerschap met Engage4
Marc Vanhumbeeck, stafmedewerker welzijnsgericht ondernemen bij het Vlaams Welzijnsverbond, vertelt in hun nieuwsbrief over het partnerschap met Engage4.
23 december 2022
"Samenwerken met een vzw is verrijkend voor de vzw, voor onze mensen en voor DEME als organisatie."
Najwa Abid, Head of Corporate Talent bij DEME Group, vertelt in ZigZag HR-Magazine hoe skills-based volunteering past in hun HR-beleid en 'learning journeys'.
6 december 2022
Maatschappelijk engagement als hefboom voor duurzame inzetbaarheid
Medewerkers stimuleren om via het bedrijf een maatschappelijk engagement op te nemen, komt ten goede aan alle partijen: de maatschappij, de medewerker zelf en de organisatie. Of hoe maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaam HR elkaar vinden.
15 september 2022
Waarmee rekening houden in je employee skills-based volunteering programma? 6 vuistregels
Mieke van Engage4 geeft zes vuistregels mee om in een samenwerking tussen bedrijven en non-profit organisaties een maatschappelijke meerwaarde te creëren en tegelijk de professionele ontwikkeling van de betrokkenen te bevorderen.
25 mei 2021
Employee volunteering en duurzame HR
Eén van de 3 invalshoeken van duurzame HR is “HR for community sustainability”. Hier luidt de vraag: hoe kan HR bijdragen tot duurzaamheid in de bredere omgeving en dus niet alleen in het eigen bedrijf? Daarvoor kan medewerkersvrijwilligerswerk (employee volunteering) zeer interessant zijn. Twee Gentse professoren aan het woord.
17 mei 2021
De warmste werking -samenwerking Koning Boudewijnstichting
De Warmste Week groeit door als de grootste solidariteitsbeweging in Vlaanderen. In 2020 zelfs nóg meer dan anders. Ook wij sloegen de handen ineen. Want de warmste week focust net op waar jij het verschil kan maken door je eigen inzet. En laat dat nu net onze expertise zijn.
30 oktober 2020
Non-profit sector sterk in employee engagement
Employee engagement bij bedrijven en non-profits werd beloond tijdens de Employee Engagement Awards. Employee engagement in de non-profit sector werd in de kijker gezet.
30 september 2020
Kennis delen tussen sectoren
Mieke licht de visie en manier van werken van Engage4 toe om synergieën te doen ontstaan tussen het bedrijfsleven en sociale organisaties door het delen van kennis.
17 december 2021